Kereta Jiran Selalu Halang Pagar Rumah Anda? Jangan Mengamuk, Tiru Cara Genius Lelaki Ini

Like Page Kami Di Facebook!

Jom Share...

Realiti hidup berjiran, tak semuanya indah. Kadang-kadang sakit hati bila dapat jiran yang tidak bertimbang rasa.

Contohnya, sesuka hati sahaja parkir kenderaan mereka betul-betul depan rumah kita. Akhirnya menyusahkan tuan rumah nak keluar masuk.

Bagai curah air atas daun keladi, dah tegur tapi masih berulang juga buat yang sama. Nak cakap lebih-lebih nanti jadi gaduh pula kan?

Tapi lelaki yang dikenali sebagai Pepper Lim ini ada cara nak menyelesaikannya. Lain daripada yang lain!

Memang genius, tapi kelakar pun ada juga! Jom baca.

Tak makan saman, dah tegur banyak kali tetap parkir depan rumah.

“Jiran aku ni si bangang. setiap malam, dia akan letak kereta dia depandepan pintu gate saya. I taktahu dia kerja kat mana tapi dia selalu balik pukul 3 pagi.

Pada masa itu, dah tak ada tempat kosong untuk letak kereta dia lagi. so, dia just parking kereta dia depan rumah aku. Esok, dia akan belah pada pukul 2 petang!

Dia duduk rumah bachelor disebelah rumah aku. I banyak kali ketuk pintu gate dia orang tapi dia orang tak pernah sambut.

Sekali dua, aku bertemu dengan bachelor lain yang tinggal dalam rumah itu tapi mereka berkata dia orang semua tak kenal satu sama lain
so tak boleh tolong aku panggil si bangang itu.

Aku banyak-banyak kali bubuh notis kat kaca depan kereta dia tapi di tak hirau. Then, I bubuh notis minta handphone nombor dia supaya I boleh call dia tapi dia buang notis itu atas tanah.

Sekali dua, aku berjumpa dengan dia dan bagi tau dia straight ke muka dia supaya jangan parking depan rumah aku lagi.

Beberapa hari kemudian,dia akan ulang parking kereta depan gate saya lagi!

So I telefon MBPJ. terangkan masalah aku dan operator tu jokingly tanye, “Kenapa tak
pecah dia punya gelas?”

Kalau boleh, memang aku nak pecahkan kaca kereta dia. Si bangang itu dah block pintu
pagar aku untuk 10 bulan! Aku memang dah cukup sabar dengan dia!”

Pegawai MBPJ datang saman kereta.

Padan muka kena denda RM1000, dah tak berani buat lagi.

“So I complain lagi sekali kali kat MBPJ dan kali ni mereka suruh saya buat report polis.

Lepas dah buat report, polis datang rumah aku dan nampak kerela si bangang parking depan depan rumah aku.

Masa tu aku  tak ada di rumah. Jiran saya ya lagi sebelah keluar dan bincang dengan polis Si bangang pernah tolak kereta depan gate jiran sebelah saya tapi
dia takut nak mengadu kepada pihak berkuasa.

Polis pasang lampu siren biru dan ketuk gate si bangang. Dia tak keluar. So polis bagi tahu jiran saya bahawa mereka akan kembali pada rnasa lain. Then, meraka pun pergi.

Sebaik sahaja polis pergi si bangang cepat-cepat keluar dan alih kereta dia!

Lepas tu, dia tak pernah letak kereta dia di depan gate rumah aku lagi.

Saya memang cuba berbaik-baik dengan jiran – jiran saya tapi si bangang ini menang tak tahu nak hidup cara nak hidup muhibah dalam sebuah komuniti.

Jadi dia sekarang dia kena bayar saman RM1000.00”

 

Siapa rasanya pernah ada pengalaman begini juga? Okay, dah boleh tiru cara ini sekarang. Puas hati boleh ajar jiran yang degil dan pentingkan diri sendiri.

Sumber: CARI via Sehinggit


Lagi Heboh

Loading...